HISTORIA

PERUSTAMISESTA OMIIN TILOIHIN

Riihimäen Kuvataiteilijat ry on perustettu vuonna 1956. Yhdistys on UKJ:n ja SKJL:n jäsen.

Näyttelytilat sijaitsivat aluksi kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Allinnassa, missä juhlittiin RiKuta:n 50-vuotista toimintaa vuonna 2006. Allinnassa oli tulipalo vuonna 2005, jonka jälkeen yhdistys oli muutaman vuoden ilman näyttelytiloja.

Vuonna 2008 syntyi ajatus lähipitäjiä kiertävästä On Tour-näyttelystä, joka kulki mm. Järvenpään Prismaan, Hyvinkään Promenadi Galleriaan ja Lopen Fallesmannin saliin. Lisäksi Riihimäen Taidemuseolla järjestettiin Riihimäen Kuvataiteilijat ry:n biennaali.

.

GALLERIA TÄRINÄ SAA ALKUNSA

RiKuta sai oman gallerian 2010 vuoden alussa. Galleria Tärinän tila avautui Riihimäen Matkakeskuksen aseman puoleisessa päädyssä. Sen ensimmäisenä näyttelynä nähtiin taiteilijoiden lahjoittamia teoksia Riihikodille. Galleriatilan hankkimisprojektia veti silloinen varapuheenjohtaja Eija Puistomaa.

Tilat saatiin yhdistykselle neuvottelujen jälkeen Riihimäen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kanssa. Lopuksi päätöksen tilojen käyttöön saamisesta antoi kaupungin teknisenviraston tilakeskus.  Vuokrasopimus tehtiin neljäksi vuodeksi. Yhdistyksen toivomat työtilat jäivät vielä haaveeksi.

Yhdistyksen vapaaehtoiset remontoivat tilat talkoo voimin. Aluksi Gallerian koko oli vain 40 neliötä.

2012 Rikuta siirtyi Riihimäen matkakeskuksen uudempaan Liikeradan osaan ja sai käyttöönsä huimat 500 neliötä galleriatilaa, mutta tilat eivät enää olleet vakituiset. Kaupungin tilat sijaitsivat aivan naapurissa, joten muuttomatka oli lyhyt. Ensimmäinen näyttely uusissa tiloissa oli Valtakunnallinen akvarellinäyttely.

.

10-VUOTTA TÄRINÄÄ!

Vuonna 2020 juhlittiin Galleria Tärinän 10-vuotisjuhlavuotta. Juhlanäyttely oli koottu Riihimäki ja riihimäkeläisyys teeman ympärille

Juhlanäyttelytöiden joukossa oli muun muassa henkilökuvia, kaupunkimaisemia, joista löytyi paljon tuttuja näkymiä rautatiestä, Topparoikasta ja Lasinpuhaltajapatsaasta Batmaniin.

.

KORONA-AIKAA JA UUDISTUKSIA

Vaikka korona-aika koetteli yhdistyksen näyttelytoimintaa, oli vuoden 2021 Taiteiden yö – tapahtuma erittäin onnistunut ja suosittu. Kahden päivän aikana vieraili yli 300 kävijää. Tapahtumassa oli taidenäyttely, performanssitaidetta, maalauspaja, eri taidetekniikoiden esittelyä, livemusiikkia ja runonlausuntaa.

Uusimpana muutoksena Galleria Tärinä on saanut kasvojen kohotuksen 2022, kun talkootiimi maalasi ja järjesteli Galleria-tilat uuteen uskoon puheenjohtaja Anne Ahosen johdolla. Samalla vanhan taulujen ripustusjärjestelmän tilalle vaihdettiin modernit ja käytännölliset ripustinkiskot. Myös yhdistyksen verkkosivut ovat kokeneet uudistuksen viimeisen vuoden aikana.